Trio Gilu in CC Guldenberg in Wevelgem

Het project Saudades of the Future is geïnspireerd op drie dichteressen uit de afgelopen eeuwen, Karoline von Günderrode (1780-1806), Emily Dickinson (1830-1886) en Selma Meerbaum-Eisinger (1924-1942), drie vrouwen wier werk tijdens hun leven niet werd erkend. Saudades is een onvertaalbaar Portugees woord dat zoiets zou betekenen als missen, gemis, heimwee. “Ik mis je” wordt in het Portugees “Ik heb saudades van jou” en het is heel gebruikelijk om een privébrief met dit woord te eindigen. “Matar saudades” – letterlijk “saudades doden” betekent alles opnieuw doen met iemand wat we gemist hebben met deze persoon, weer bijpraten, de geliefde omhelzen of een wandeling maken. Het is een verlangen dat je vervult, als kijken over de oceaan.

Zowel Karoline von Günderrode als Emily Dickinson konden zich niet vrij uiten of handelen omdat ze vrouw waren, terwijl Selma Meerbaum-Eisinger een jong Joods meisje was toen Hitler aan de macht kwam. Deze drie dichteressen voelden misschien saudades voor de toekomst.

Gilu nodigde drie jonge componisten uit – Helena Cánovas i Parés (1994, Spanje), Ruben De Gheselle (1991, België) en Martín Letelier (1987, Chili) – om hun poëzie op muziek te zetten, waarbij ze elk één dichteres kozen.

Deze nieuwe composities brachten regisseur Hugo Portela Larisch (1991, Portugal) ertoe om één vraag centraal te stellen in het project. Hoe voelt het om op te groeien als vrouw?

Een poëtisch project dat reflecteert op het vraagstuk van eerbetoon en onze invloed op de toekomst van de samenleving.

Datum

25 februari 2024
Verlopen!

Tijd

11:00

Locatie

CC Guldenberg
Wevelgem
Categorie
NL
Scroll naar boven