GRAAL – CORPS met HERMESensemble

Twee Vlaamse topensembles en twee topsolisten uit de hedendaagse muziekscène brengen de twee meest spectaculaire concerti voor ensemble en respectievelijk viool en piano van de laatste decennia.

Met de titel ‘Graal théâtre’ verwijst Kaija Saariaho (1952-2023) in haar concerto onverbloemd naar de legende van koning Arthur, Merlijn en de ridders van de Ronde Tafel. Ook in metaforische zin was ze geïnspireerd door de zoektocht naar de heilige Graal. Het gelijknamige boek van Jacques Roubaud zette haar ertoe aan iets te doen wat haar lange tijd onmogelijk had geleken: een vioolconcerto schrijven, een genre dat “al zoveel ontroerende en knappe meesterwerken telt”. Met haar tedere taal doet ze beide motieven alle eer aan.

In ‘Corps’, concerto voor piano en ensemble van Raphaël Cendo (°1975), wordt uitbundig geëxperimenteerd met gestiek en gebalde geluidsclusters die botsen, uit mekaar spatten en de ruimte laten exploderen: Cendo zoekt naar een verzadiging van de muzikale vorm in zijn partituur waarin de piano voorgaat in een wilde dans. De virtuositeit die Cendo eist van het instrumentale ensemble – waarin elke speler op zich een spectaculaire solopartij dient te vertolken – wedijvert met de klankenwaterval die de solopiano voortbrengt.

Datum

29 maart 2024
Verlopen!

Tijd

20:00

Locatie

De Bijloke
Bijlokekaai 7 9000 Gent
Categorie
NL
Scroll naar boven